Retrats del Baix Penedès

Els meus veïns, el seu paisatge, el caràcter del lloc on visc.

(work in progress)

Jordi, 33 anys. Comercial i entrenador de futbol. Llorenç del Penedès.

“… Del Baix Penedès m’agrada la proximitat del mar i la muntanya. No m’agrada la deixadesa d’algunes zones molt riques i de paisatges únics.”

Marga Esteban, 53 anys. Terapeuta. Priorat de Banyeres (Banyeres del Penedès).

“… Del Baix Penedès no m’agrada la destrossa de la costa i els edificis alts com si fos Manhattan… Especialment a Calafell. Els pobles abans mariners han perdut tot l’encant.

M’agraden les vinyes, l’olor a verema, la terra vermella, les oliveres i els garrofers, i que la gent som molt treballadora. Les sortides i les postes de sol són de pell de gallina i la gastronomia única!”

Pep Querol, 51 anys. Treballador de l’Ajuntament del Vendrell. El Vendrell

“… El que menys m’agrada del Baix Penedès és que massa sovint semblen i actuem com desconeguts a la nostra pròpia comarca. El que més, enlloc de cruïlla de camins, podem ser punt de partida. ”

Montse Navarro, 45 anys. Presidenta de Món Tocat. El Vendrell.
“… No m’agrada que el Vendrell ha perdut l’essència de poble. El que més m’agrada és la gran extensió de vinyes, camins i les seves plantes remeieres”

Verónica Rodera, 40 anys, amb el seu marit Miguel i els seus dos fills Alma i Gabriel. Cunit.

“No me gusta del Baix Penedès la situación de desempleo, creo que es una de las zonas más desfavorecidas y en concreto en Cunit con unos impuestos muy altos. Para la gente joven veo escasos recursos…
Lo que más me gusta sin duda es que tenemos unas playas magníficas, además de paisajes maravillosos y un clima bastante bueno. En general la tranquilidad, el buen ambiente y la gastronomía.”

Carme Mestres, 46 anys. Farmacèutica. El Vendrell

“…Del Baix Penedès m’agraden molt els seus paisatges, no tothom pot fer “a costat de casa” un passeig a la vora del mar o una sortida de muntanya per pujar, per exemple, al Pic del Lleó.
Pel contrari, no m’agrada la sensació d’haver-nos quedat al mig d’altres grans nuclis sense haver sabut posicionar El Vendrell com es mereix.”

Jordi Cortiada, 37 anys. Mecànic de cotxes. Cornudella (Sant Jaume del Domenys).

“…No m’agrada del Baix Penedès la gran quantitat de mosques que tenim a l’estiu. El que més m’agrada és que tenim mar i muntanya.”

Eva Pros, 42 anys. Higienista dental. La Bisbal del Penedès

“… El que més m’agrada del Baix Penedès és la varietat de paisatges, colors i olors… Tens platja i montanya en màxim 30 minuts de trajecte. M’agraden les festes majors i altres activitats on pots anar sol i trobar tothom a la vegada!!
No m’agrada el descontrol en algunes urbanitzacions que semblen abandonades de la mà de Déu!”

“Kike” Rodríguez, 37 anys. Tècnic en Transport Sanitari. Banyeres del Penedès
“…El que menys m’agrada del Baix Penedès és la imatge turístic-costanera amb la platja i el passeig massificat a l’estiu pel turisme.
El que més m’agrada és la proximitat a la diversitat dels colors que tenim. De la sorra de platja a la vegetació de muntanya, o de les zones urbanes a les zones rurals. La vinya i el Mar units per pocs quilòmetres.”

Mar Muñoz, 45 anys, amb la seva filla Aloma. Encarregada d’una botiga de roba. Calafell.

“…Lo que más me gusta del Baix Penedès, y más concretamente de donde vivo yo, es la paz y la playa, poder criar a mi hija tranquila. Lo que menos me gusta es su pensamiento antiguo, casi de pueblo que no está abierto al siglo en que vivimos. Y esta crítica va directamente a la clase política en general. Esta zona se está perdiendo, estancando, abandonando y no se puede vivir sólo de un turismo que cada año se aburre más aquí y termina por abandonarnos.”

.”

Neus Jané, 25 anys. Monitora de colònies i cambrera. Llorenç del Penedès.

“… No m’agrada del Baix Penedès que hi ha poca feina per la gent jove, que no hi han ofertes de transport públic, que si no tens un cotxe, tens poques alternatives de transport.
El que més m’agrada, és l’entorn natural, on tenim mar, muntanya, vinyes, i que estem entre Tarragona i Barcelona. Que la gent de la comarca ens coneixem encara que siguem de pobles diferents. Amb el tema cultural encara conservem forces activitats folklòriques.”

Joan Jané, 61 anys. Mestre. Banyeres del Penedès.

“… El que menys m’agrada del Baix Penedès és el creixement desorbitat que ha tingut en els últims 30 anys.
El que més… El fet de ser una comarca petita i que gairebé els pobles es toquen l’un de l’altre, la qual cosa fa que la gent es conegui… millor (sobretot en els pobles d’interior).”

Adela Gea, 70 anys. Jubilada. El Vendrell

“… El que menys m’agrada del Baix Penedès és veure els contenidors bruts al seu voltant amb les deixalles per terra. Tampoc m’agrada com la zona de Les Madrigueres es va degradant i no acaba d’arrencar quan podria ser un lloc molt bonic.
El que més m’agrada és pujar al campanar del Vendrell, cosa que faig sempre que puc i contemplar les meravelloses vistes. També m’agrada molt sentir tocar el nostre estimat orgue barroc.”